diumenge, 16 de desembre del 2012

REPORTATGE DE NADAL 2: EL MENJAR

Hola amores (L)
Abans del reportatge us saludo d'acord? Em ve de gust... recordeu de votar a l'enquesta! Comença el segon reportatge de Nadal que parlarà dels menjars típics de nadal i les seves festes. Espero que us agradi!

REPORTATGE 2: ELS MENJARS DE NADAL

Nadal es molt caracteristic per menjar molt. En aquesta època es quant tothom parla de menjar. Com que ens ajuntem amb tota la família, principalment les àvies fan molt menjar i molt bo. En general al Nadal mengem: torrons, neules, polvorons, massapà i de beguda cava i xampany. 


PLATS ESPECIALS:
Hi ha uns quants plats especials que només mengem per Nadal, aquests son: el Rosbeef, carn d'olla, el pernil Ibèric, les sopes de galets a la catalana, canalons, pollastre farcit, raïm, tortell de reis... i els turrons: de xixona, d'ametlles...

EL DIA DE NADAL
El dia de Nadal  (25 de desembre) el menjar més típic és:
- de primer plat escudella de galets i carn d'olla. els galets son especialment grans i la carn d'olla porta: cigrons, carn (pilota, botifarra negra...).
-de segon plat: pollastre farcit de prunes i pinyons: consisteix en obrir un pollastre sencer i posar-hi a dins prunes i pinyons. després es rosteix al forn. es un dels plats mes comuns d'aquestes festes.
-De postre torrons i neules, com a tots els àpats de nadal.
-per beure: cava, xampany, licor o moscatell. es brinda amb cava tots junts.
 l'escudella

 i la carn d'olla. aquesta té de tot: botifarra, pollastre, ceba, verdures, cigrons... es per ascompanyar la sopa.

 pollastre farcit amb prunes i pinyons

SANT ESTEVE
Per Sant Esteve (26 de desembre) no es menja carn d'olla ni pollastre farcit. Es mengen canelons com a únic plat. l'aperitu es bastant abundant.
-Per "picar" al principi es menja: torrades amb mantega i foie o salmó, pernil ibèric, pa amb tomàquet amb anxoves, gambes o escamarlans, canapès originals...
-el plat gran d'aquest apat i l'estrella d'aquest dinar són els canelons. molt gratinats i amb moltíssima beixamel els hi agrada tant a grans o petits. molta gent sen menja moltissims i fins i tot n'hi ha que fan concursos a veure qui se'n menja més.

 els canapès de Nadal salats.

 els canelons de sant esteve.

CAP D'ANY
l'últim dia de l'any es el 31 de desembre, i en canvi com el Nadal i el Sant Esteve es celebra amb tota la família junta, el cap d'any es propi de celebrar-ho amb amics. normalment l'encarregat no es només una persona (sovint l'àvia) qui es l'encarregat de cuinar sinó que cada amic porta un plat i tothom s'ho comparteix. en aquest dia no hi ha cap plat típic que tothom menja, sinó que els plats son mes ordinaris i no son tant requisits. Hi ha una tradició de l'ultim dia que mai canvia: quant falten dotze segons per les dotze de la nit (es a dir que canviem d'any) es menja un raïm cada segon que passa fins arribar al últim raïm. diuen que si no t'acabes el raïm tindràs mala sort durant l'any, però la gent s'inventa moltes coses :). I quant ens acabem el raïm tothom ho brinda amb cava perque vol dir que ja som a l'any nou. També diuen que per tenir sort has de portar una peça vermella, ja pot ser un vestit ben lluent com la roba interior. 

 falten pocs segons per l'any nou: quina emoció!



  les dotze, raïm, cava....


 i ja som a l'any nou!


REIS
Per reis (6 de gener) es quant els nens estan molt feliços pels regals... aquest dinar no té un plat especialment típic, però hi ha una cosa que aquest dia no pot faltar a cap casa: el tortell de reis.
El tortell amaga la fava i la figura del rei. Si et toca la fava vol dir que has de pagar el tortell i si et toca el rei vol dir que tindràs sort i guanyes la corona. aquestes dues figuretes són molt petites i estan amagades dins del tortell.
està fet de  de pasta de brioix, pasta fullada o d'alguna altra mena i farcit de diversos ingredients com ara massapà, nata, crema, melmelada, cabell d'angel etc. que pot portar fruita confitada o pinyons, a més del sucre de llustre, al damunt.

Gateau des rois1.JPG el tortell de reis


 qui li toqui el rei guanyarà aquesta corona^^.

Adéu espero que us hagi agradat! Fins al propeer reportatgee!! Muakiiisss

#Júliaa:)

4 comentaris:

  1. Babieee quina currada xata
    jajjaa ja m'agradaria q fos aixi (el cap d'any....)
    per cert jo dec tenir molta mala sort pq mai m'acabo el raim....
    m'encantaa espero q el tercer sigui tan guai com akest

    un petonass

    ResponElimina
    Respostes
    1. ahaha merci espero k el següent tambe tagradii^^...
      avui no fare cap entrada pero dema fare el reortatge 3. malegra k tagi agradat! si la veritat esk me le currat bastant... uenu ja saps k lu del raim i tot aixo son superticions nenaa!

      Elimina
  2. Jo si que m'acavo el raïm!! jajajjaja soc dolenta. Tant parlar de menjar m'ha vingut mal de panxa, no tinc gens de gana. Està super currat nena quina feinada només de buscar-ho ja es difícil!! Molt maco m'agrada el tortell de reis és el menjar més bo del nadal (no m'agraden moltes coses)
    un petonàs baby!!!
    Inés

    ResponElimina
    Respostes
    1. aha merci pel comentari baby♥!! jo tambe mecabo el raim... xD. Si bueno la veritat mu vaig currat bastant... a mi el tortell no magrada especialment! Prefereixo la sopa o els canelons... muaks

      #Júlia

      Elimina

Hola estic encantada que comentis ^^ segur que et respondré!! ;)